passie, creativiteit en logica

Plantenverhalen is een creatie van Annet Breure. Ze verbindt hierin haar passie voor natuur en cultuur. Met haar kalme en heldere stem en ondersteunende gebaren neemt ze je mee de geschiedenis in, of naar een ander continent. Haar creativiteit, onderzoekende geest, het verbanden kunnen leggen en haar kennis van meerdere talen komen bij het creëren van Plantenverhalen goed van pas. 

'Als dochter van een bioloog en opgegroeid in een grote tuin hebben planten altijd mijn interesse gehad. Gebiologeerd kan ik kijken naar de details van het hart van een bloem of de schoonheid van een ontluikende varen. Ik ben een observator maar ook met een drive om iets te creëren en uit te dragen. Ik leg daarbij altijd contact met mijn publiek/de groep. Ik heb een groot aanpassingsvermogen en kan ter plekke inspelen op de situatie.'

Betreft mijn aanpak:

Altijd sla ik er meerdere bronnen op na: zegt een bepaald boek iets over een plant, dan kijk ik ook wat andere bronnen hierover zeggen. Wat is er onderzocht? Wat wordt er door wie gezegd en wat zijn de verbanden? Zoals mijn docente bij Kruidenrijk zei: het is zeker niet zo dat het niet schaadt als het niet baat, logisch nadenken is erg belangrijk. 


En daar houd ik nou  net van! 
Ik houd er ook van hoe planten mensen inspireren in de kunst, cultuur en hoe hun helende werking vervlochten is met bijvoorbeeld spiritualiteit. Een brede aanpak heb ik dus in mijn plantenverhalen. Ik praat met mensen op mijn reizen en sla er diverse werken in verschillende talen op na. Zo maak ik verhalen toegankelijk die niet zo makkelijk te vinden zijn. Ik kies verhalen die kunnen inspireren en onze blik op de wereld verruimen. 

Foto door Vincent G. Gielen

achtergrond

Een tijd geleden besloot ik mij serieuzer bezig te gaan houden met de studie van planten. Ik heb zowel in Brazilie als in Frankrijk meegelopen en gewerkt met ervaren vrouwen. Maria-Luisa da Silva Oliveira, die zich al dertig jaar in zet om kennis te behouden van geneeskrachtige planten, en hiertoe geisoleerde gemeenschappen in het Braziliaanse binnenland bezoekt, heeft mij geinspireerd ook hier in Europa me te verdiepen in de oude, overgeleverde gebruiken. Zo ben ik prachtige verhalen tegengekomen en nuttige informatie. Ik heb een cursus gevolgd bij Kruidenrijk en ben natuurlijk vele boeken in gedoken.

 

Mijn tijd met Marie-Pierre Joncour, in Bretagne, die een kwekerij van medicinale en aromatische planten heeft, heeft me veel geleerd over de enorme diversiteit in het plantenrijk en de toepassingen van planten, en over de (ideale) omstandigheden waarin verschillende planten gedijen.

 

Al geef ik al sinds 2013 ander soort lessen, speciaal voor Plantenverhalen heb ik een verhalenvertelcursus bij het Dutch International Centre for Storytelling gevolgd. Dat is erg goed bevallen en in die richting zal ik zeker nog vervolgstappen zetten!

 

Noot:

Ik ben geen arts of herborist en alle informatie over medicinale toepassing van planten wordt verteld vanuit cultuurhistorisch perspectief. 

en verder...

Naast Plantenverhalenvertelster ben ik Arabiste, specialisme in minderheden en literatuur. Ik heb een aantal jaren voor VluchtelingenWerk gewerkt en leid sinds 2014 de leeskring Arabische Literatuur Den Haag. Ik geef introductie workshops en korte lessenreeksen voor beginners in Arabische taal, cultuur en literatuur.

 

Ook houd ik mij op professioneel vlak bezig met gezondheid van lichaam en geest. Sinds 2013 geef ik Nia lessen. Nia is een combinatie van verschillende dansen, houdingsleer en vechtkunsten. Ik heb mij gespecialiseerd in senioren. Vanaf 2014 heb ik de cursus 'Geheugen in Beweging' ontwikkeld, waarin oefeningen en theorie over de samenhang van lichamelijke beweging en geheugenprocessen aan bod komen. In 2017 heb ik een yoga-training gevolgd. Ik combineer dans en yoga in de Nia en 'yogic dance flow' lessen. Momenteel geef ik vaste lessen in Gouda, Leiden en Den Haag en geef ik losse workshops via o.a. Palet Welzijn en Revief.  

Ik heb door de jaren heen flink wat ontwikkeld en heb hierdoor een breed aanbod, neem gerust contact op voor vragen en boekingen!

Tel: 06-25508779

plantenverhalen@gmail.com

© 2021 Annet Breure 

KvK: 57563020

  • YouTube - White Circle
  • Spotify - White Circle
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon