top of page

Komende Evenementen:

image5-16.jpeg

Neem contact op als je een Plantenverhalen-activiteit wilt inplannen/samenwerken

29 juni 2024 - Cursus Historische Heerlijkheden in Matilo

voor volwassenen

Zaterdag 10:00-13:30, Zaanstraat 126, Leiden

Een cultuurgeschiedenis van eetbare wilde planten in de lage landen. Een praktische cursus van 3.5 uur waarin je planten leert herkennen in vier seizoenen, oogsten en verwerken tot heerlijke recepten. We delen over de historische achtergrond, gebruik, folklore, symboliek en volksverhalen.Ook leer je de herkenning van de planten, hun biologische eigenschappen en toepassingen in de keuken.

Na de verhalen en de planten buiten ontmoet te hebben duiken we de keuken in met elkaar, gebruiken de planten en eten samen de heerlijke plantaardige gerechtjes. Je krijgt een een hand-out mee.

Docenten: archeobotaniste en wildplukker Ellis Grootveld en cultuurwetenschapper en plantenverhalenverteller Annet Breure.

Kosten 65 euro, (kleine portemonnee? Neem contact op)

Aanmelden bij ellisgrootveld@gmail.com

30 juni 11:00 'Dans een verhaal: onze tuin' 

bij KIEM, Wachterliedplantsoen 1, Amsterdam 

Op muziek komen we in beweging: een zaadje ligt eerst in de grond en dan begint het te regenen, groeien als een boom en dan komen de vogels, wormen, en mensen langs. Zij maken een tuin, balanseer over het pad en laat je kracht zien in het scheppen, We doen de gieterdans en ontdekken samen bewegingen geïnspireerd op 'onze tuin'.

Gratis​, geschikt voor kinderen ~3-6 jr. Duur ~40 a 45 min.

6 juli 'Uitgesponnen licht' vertelling op Het Land van Holle, Ruigoord, Amsterdam.

Natuur en cultuur komen samen in deze betoverende vertelvoorstelling. Hulda, de moedergodin, was er al in de tijd dat alleen de maan en de zon er nog maar waren. De maan en de zon schenen destijds even krachtig. Toen begon Hulda het maanlicht uit te spinnen en het licht te brengen in elk levend wezen: in de bomen, de planten, de dieren en de mensen. En ook bracht zij vuur in de haarden van de mensen. Zij hielden het vuur levend met hun adem die zij bliezen door de tak van een vlier, en begonnen om het vuur verhalen te vertellen.… In deze voorstelling worden een aantal oeroude volksverhalen met elkaar verweven, planten zijn een verbindende factor, net als Holle, Hulda, de beschermster van de spinsters.

Vooraankondigingen:

Cobra Kindermuseum, Amstelveen.  Voor 5-9 jr. Naar kunst kijken, interpreteren, eigen werk maken, vier lessen met telkens andere techniek en zelf erover vertellen: samen maken we een tentoonstelling die in het museum te zien zal zijn! 3 groepen:

Groep A. Woensdagen 7, 14, 21 en 28 augustus in MOC buurthuis Keizer Karelbuurt

Groep B. 26, 27, 28 en 29 augustus ochtendgroep in Cobra museum

Groep C. 26, 27 28, 29 augustus tussen-de-middaggroep Cobra museum.

20 September 12.30-14.00 Brandnetelworkshop: cultuurhistorie van deze bijzondere plant, proeverij en workshop twijntechniek met brandnetelvezels. voor volwassenen via het Leids Akademisch Kunstcentrum in Leiden, meer info volgt

5 oktober Plantenverhalen + workshop bij Bibliotheek Dordrecht, meer info volgt

12 oktober:  DISC Storytelling Cafe, at the greenhouse: Spinozahof, Den Haag

- donation based event -

Fundraising for Rewilding Europe

All stories will be in English, multiple storytellers on one community evening: be part of it!:

'Let me tell you about the birds and the bees...' 

18 oktober 12:30 Kaarten maken 'De Taal der Bloemen', symboliek, folklore en verhalen om te versturen. Stel zelf jouw betekenisvolle bloemenkaart samen. via Leids Akademisch Kunstcentrum, Leiden, meer info volgt

27 oktober Voorstelling 'Onder de Bloempot', voor kinderen 2-6 jr.

via Bibliotheek Alphen aan den Rijn

-----------------

Doorlopend:

Voor video's: neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Audiotour Buurtkruid -kruidenkennis en verhalen

in de Erasmusparkbuurt in Amsterdam (Bos en Lommer). Buurt(kruid)genoten, incl. Annet, vertellen over onder andere het gebruik van het Sint Janskruid, de boodschap van de Munt, de folklore rond de Salie, het hergebruik van sla, de bladeren van de linde en de symboliek van de seizoenen. Hier te beluisteren, onderdeel van project Buurtkruid. 

Audiotour Rotterdamse Munt

Er zijn acht fragmenten te beluisteren over de munt, de appel, de hazelaar, de brandnetel, de aardbei, de rozemarijn, het kaasjeskruid en de roos. Medewerkers van de Rotterdamse Munt-tuin vertellen en ikzelf heb ook ook twee fragmenten ingesproken. Het mooiste is natuurlijk deze fragmenten te beluisteren tijdens een uitje naar de tuin aan de Rosestraat in Rotterdam, alwaar je de kruiden ook kunt voelen, ruiken, proeven, plukken en kopen. Deze audiotour is gemaakt naar aanleiding van het project Historische Heerlijkheden en is mede mogelijk gemaakt door het NME Fonds.

 Klik hier.

 De natuur van vergankelijkheid

Audiotour op de Oosterbegraafplaats te Alphen a/d Rijn. De natuur is voor veel mensen een plek waar rust en stilte ervaren wordt, een rustige plek om te herdenken. Op een begraafplaats staan veel groenblijvende planten, en dat is niet voor niets. Eeuwenoude symboliek en verhalen liggen op dit soort bijzondere plekken besloten, waar men heen gaat om het graf van een dierbare te bezoeken maar ook in het algemeen kan stil staan bij de vergankelijkheid van ons aardse bestaan. 

Misschien voel je op de begraafplaats een sterkere verbinding met onze voorouders en geschiedenis. Tijdens deze audiotour hoor je verhalen over de symboliek van het groen, die je mogelijk kunnen helpen in een rouwproces. De tour bevat traditionele verhalen en cultuurhistorie verteld door Annet en hedendaagse verhalen verteld door mede-Alphenaren. Beluister hier.

 

Liefde die over rozen gaat

Audiotour in Rosarium Boskoop i.s.m. Bibliotheek Rijn en Venen, m.b.v. het Bon Coeur Fonds.

-Deze audiotour neemt je mee in de wereld van de roos, de plant die symbool staat voor liefde.  Er valt heel veel te leren over deze planten met een lange (rooskleurige) geschiedenis. Annet vertelt  hartverwarmende verhalen in het monumentale Rosarium, tegenover het station van Boskoop. Ze spreekt daar ook met vrijwilliger Jan den Haan. Hij is zoon van een rozenkweker en vertelt over het cultiveren van rozen en het werk in het Rosarium. Je kunt er de rozengeur opsnuiven of - in het winterseizoen- de mooie bottels bekijken. Ontdek van alles over deze bijzondere plek en ook over welke rol rozen kunnen spelen in jouw liefdesleven... 

Beluister de audiofragmenten hier. 

 Bomen- en plantenwandeling, ode aan het landschap

Audiotour in park Zegersloot, Alphen a/d Rijn.

Cultuurhistorie van het landschap en een aantal bomen en planten langs de route. Over o.a. de meidoorn, het riet, elzen en de eik. 

In samenwerking met Bibliotheek Rijn en Venen, m.b.v. het Bon Coeur Fonds. De luisterfragmenten zijn beschikbaar op Spotify en andere podcastkanalen, ga naar het kanaal van Audiotours Rijn en Venen. Bij de luisterfragmenten hoort een document met de route informatie, plantbeschrijvingen, prachtige afbeeldingen , boekentips en een kaart. Deze is gratis te verkrijgen via: activiteiten@bibliotheekrijnenvenen.nl

Vrouwen en Kruiden 

 Zuiderpark, Den Haag.

Je zult waarschijnlijk meteen aan heksen denken bij het horen van deze titel, maar er is zoveel meer over dit onderwerp te vertellen! Deze audiotour is gemaakt in samenwerking met Theater Dakota en mogelijk gemaakt door De Haagse Vrouwendagen. Leer over eeuwenoude gebruiken en verhalen, loop door het park en bezie de planten met andere ogen.

Ook de verhalen van buurtbewoners Mavis Ishaak, Jos Muller en Amara van der Elst komen kun je naar luisteren. Met muziek van Lindita Tula en Jannes Hartman. Beschikbaar via podcastkanalen als Spotify, Apple en Google, Overcast en ook op YouTube! Zoek op 'Vrouwen en Kruiden'. Bijbehorende kaart en stickers zijn af te halen bij Theater Dakota.

Audiotour NaPärt: met oren en ogen langs Delfts erfgoed. Niets met planten, maar wel een tour vol geschiedenis en muziek, die ik mocht produceren. Acht Delftenaren vertellen op vier monumentale locaties over hun band met de plek en de muziek van Arvo Pärt. Hier te beluisteren. 

bottom of page