top of page
Wat is Plantenverhalen?
IMG_9869.jpg
Wat?

Plantenverhalen zijn interactieve lezingen waarin wetenschappelijke en historische  informatie wordt vervlochten met traditionele volksverhalen. Verteld op een levendige manier waarbij alle zintuigen worden aangesproken. De symboliek en het gebruik van planten en kruiden, verteld vanuit cultuurhistorisch perspectief, komen aan bod.  

 

Plantenverhalen kunnen zowel in een zaal met powerpoint als buiten in een park of tuin gegeven worden. Bij plantenverhalen zit in principe altijd een bijpassende thee.  

 

Mogelijkheid is om binnen Plantenverhalen extra ruimte te creëren voor uitwisseling en persoonlijke verhalen.

IMG_5362.JPG
Waarom?

Wanneer luister je nog weleens naar een boeiend verhaal? Verhalen vertellen is een kunst, een oeroude traditie. Het is rustgevender dan op internet rond surfen en tegelijkertijd blijft informatie beter hangen als het in de vorm van een interessant en interactief verhaal wordt gegoten.

 

Plantenverhalen zijn leerzaam en inspirerend. Je zult met andere ogen naar de planten om je heen kijken. De verhalen verbinden geschiedenis, cultuur en natuur.

 

IMG_9634.JPG
Op maat...

Een Plantenverhalen-aflevering kan op maat samengesteld worden, bijvoorbeeld met vooral verhalen over de planten op de locatie waar verteld gaat worden. Ook seizoensthema's zijn bijvoorbeeld mogelijk. Plantenverhalen kunnen ook gecombineerd worden met een proeverij of workshop zoals houtbewerking, koken met kruiden of brandneteltouwmaken.  Annet geeft ook natuurlessen in combinatie met verhalen voor kinderen van basisschoolleeftijd. Neem contact met me op voor meer informatie.

Thema's
IMG_9564.jpg
Over vrouwen en kruiden

Welke planten spelen een rol in de geschiedenis van vrouwen? Welke vrouwen spelen een rol in de geschiedenis en naamgeving van planten? Welke symboliek en volksverhalen zijn er over die planten en hoe werden (en worden) ze gebruikt? Denk bijvoorbeeld aan vrouwenmantel, moederkruid en mariadistel.

IMG_9509.jpg
Bekend maar onbemind?Planten in de buurt

Geschiedenis, symboliek en (medicinaal) gebruik. Volksverhalen en wetenschappelijke inzichten over planten waar je snel voorbij aan zou lopen. Planten die we vaak zien en qua naam meestal wel kennen maar waar we verder niet zoveel vanaf weten....  

Voorjaarseditie over o.a. de paardenbloem, weegbree, daslook en brandnetel.

Wintereditie: over o.a. de klimop en de braam.

IMG_9067.JPG
Gewortelde geschiedenis

Volksverhalen, mythes, oude tradities, moderne ontdekkingen en inzichten over een aantal planten met een diepgewortelde geschiedenis in noordwest Europa. O.a. over de eik, lijsterbes en wilg in de keltische  cultuur.
Geschiedenis, symboliek en het (medicinaal) gebruik van planten komt aan bod.
Een interactieve lezing met luisten, kijken, ruiken en proeven!

Private Parties
gebroken hartjes.jpg
Planten en Liefde

Wat kunnen planten voor ons betekenen in de liefde? Wat zijn de fabels en de feiten?

 

Liefdesdrankjes, hulp bij liefdesverdriet, de symboliek en rol van planten in liefdesverhalen. Met onder andere verhalen over de roos vanuit verschillende culturen en tijden.

 

Inclusief kijken, proeven en ruiken. De verhalen komen tot leven via de zintuigen.

IMG_9707.JPG
Plantenverhalen uit Japan

Mei tot en met juli 2019 bracht Annet in Japan door en ze kwam terug met prachtige plantenverhalen. De Japanse cultuur is van oudsher sterk verbonden met de natuur, en dit is te merken in bekende en minder bekende verhalen. Interessant zijn zeker ook de geschiedenis, het gebruik en de symboliek van planten die ook in Nederland voor komen om hun Japanse context te leren kennen. 

IMG_9247.JPG
Plantenverhalen met een Arabische smaak

In deze interactieve lezing combineer ik mijn vakgebied als Arabist met plantenverhalen! Zoals bij de Arabische cultuur hoort: lekkers op tafel!!

Benieuwd naar de symboliek van de dadelpalm? De rol van kaneel in de Arabische geschiedenis en cultuur? Het verhaal over wat de khalief uit het oude Andalusie deed om zijn verdrietige geliefde die haar thuisland miste te troosten?

Kom luister, leer, proef en ruik!

Corporate Events
bottom of page