top of page

Voor video's scroll down - For  some recordings in English scroll down

Een Filipijns volksverhaal over hoe de Ylang Ylang aan haar geur kwam... 

'Kort nadat de wereld gecreëerd was, werd de godin van de schoonheid gevraagd de wereld nog wat te verfraaien met heerlijke geuren. Dat deed zij graag en zij nam een mand met geuren mee naar de aarde, maar... ze had niet genoeg geuren voor iedereen. Ze dacht na hoe dit probleem op te lossen en besloot iedereen een vraag te stellen. 

Eerst ging ze naar de lelie en vroeg haar 'Wat zou jij doen met deze heerlijke geur als ik die aan je zou geven?', De lelie antwoordde: 'Ik zou iedereen die zijn neus in mijn bloemkelk steekt en de geur ruikt zijn hart doen openen.'  Dat vond de godin een mooi antwoord en ze gaf de geur aan de lelie. Vervolgens kwam ze bij de roos en vroeg haar: 'Wat zou je met deze geur doen als ik hem aan je zou geven?' De roos zei: 'Ik zou de wind vragen de geur te verspreiden zodat zoveel mogelijk wezens ervan kunnen genieten.' Dat vond de godin ook een goed antwoord en gaf haar de geur. Toen kwam ze bij de hibiscus en stelde haar dezelfde vraag. De hibiscus antwoordde: 'O, dat zou geweldig zijn! Want ik heb al een prachtig felle kleur, als ik dan ook nog een lekkere geur zou hebben, zal ik zeker de mooiste bloem op aarde zijn!' De godin zuchtte en liep verder zonder de hibiscus een geur te geven. 

Ten slotte was de mand van de godin leeg op 1 geur na: de machtigste en lekkerste geur. Ze keek rond en zag tussen het gebladerte van een boom de onopvallende, geelgroene bloempjes van de klimplant ylang ylang. Ze stapte naderbij en vroeg de ylang ylang 'Ik heb nog 1 geur over, de heerlijkste en krachtigste van allemaal, wat zou je ermee doen als ik hem aan jou zou geven?' De schuchtere ylang ylang keek omlaag en zei: 'Zie je het gras waarop je staat? Het gras heeft ook groene bloempjes, en zij hebben harder de geur nodig dan ik, want niemand merkt hen op. Ze worden continu vertrapt. Ik heb het hierboven best goed, geef de geur maar aan het gras.'  De godin was nu in dubio: ze was geraakt door wat de ylang ylang had gezegd en vond dat ze de geur zeker verdiende met zo'n antwoord, en tegelijkertijd had ze ook gelijk dat het gras het goed kon gebruiken... wat moest ze doen? Ze keek beurtelings naar beneden naar het gras en naar boven naar de ylang ylang en stond met de geur in haar hand. Ze besloot de geur aan de ylang ylang te geven, maar voordat ze met haar lege mand terugkeerde naar de hemel, boog ze zich omlaag naar het gras en blies: ze gaf het gras met haar heilige adem de kracht om altijd weer op te veren nadat het platgetrapt is.' 

Tot op heden worden ylang ylang (cananga odorata) blaadjes wel op het bed van pasgehuwden gestrooid om de liefde te bevorderen en het is een hoofdingredient van diverse parfums, waaronder de bekende Chanel nr. 5. 

Bewerkt en vertolkt door Annet Breure      

 

First two video's in English, third in Dutch:                                                Wist je dat er ook een Plantenverhalen podcast is? 

                           Vierde video voor kinderen                                                Listen also to the English podcast.                                   

Uit: Op zoek naar Wilde Peren, een Japans verhaalBewerkt en verteld door Annet Breure
00:00 / 00:34
Screenshot 2020-05-13 at 13.18.13.png
bottom of page