top of page

Komende Evenementen:

image5-16.jpeg

Neem contact op als je een Plantenverhalen-activiteit wilt inplannen/samenwerken

~

za. 20 april: op Groenoord/Ruigoord, Spaarndam

Voor alle onderstaande activiteiten geldt: aanmelden per mail plantenverhalen@gmail.com zsm. [vol=vol]

13:30 workshop yoga-dans

Geïnspireerd op vormen en beweging in de natuur.

 In deze sessie op muziek op harmoniseer je kracht en flexibiliteit, stabiliteit en mobiliteit in verbinding met de elementen die zowel de planten als ons voeden. Afsluiting met een bijzonder plantenverhaal. Annet Breure geeft al ruim 10 jaar les in deze holistische bewegingsleer. Dans en planten zijn haar grote passies, zij dragen veel bij aan ons welzijn.

Duur: ~ 45 min. Kosten: 8,00. Neem mee: yogamatje of (hand)doek als je liever niet op de grond ligt. Alle leeftijden welkom. 

[Laatste plekjes!]

16:00 lezing ' Vrouwen en Kruiden'

  incl. kruidentheeproeverij 

Leer over de geschiedenis van een aantal planten en hoe die verweven is met de geschiedenis van vrouwen in noordwest Europa. In de lezing zitten volksverhalen vervlochten: een oeroude manier om kennis door te geven en sociaal te binden met onze mede-mens maar ook met de natuur! Zo verdiepen we onze band met de planten en onze voorouders. Er is ruimte voor uitwisseling, thee en boeken inkijken. Duur ~75 min. Kosten: 10,00. 

Er zullen een aantal exemplaren van de boeken 'Historische Heerlijkheden, een cultuurgeschiedenis van eetbare wilde planten in de Lage Landen' en 'Herbal Heroines, overgeleverde kruidenrecepten en wijsheden' waar Annet aan heeft meegewerkt beschikbaar zijn.

[Laatste plekjes!]

zo. 21 april op Groenoord/Ruigoord, Spaarndam

13:30 workshop yoga-dans, zie za. 20e [idem] 

16:00 (hi)Stories of Women and Herbs 

lecture/conversation event, with herbal teas and stories, learn about the role of a few herbs and women in northwestern European, 10 euros, contact plantenverhalen@gmail.com to sign up!

28 april: Lustrum (5e) Nationale Dag van de Paardenbloem, in Herbarium Frisicum te Wolvega: 

Reguliere programma klik hier

Kinderprogramma:

Wist je dat de paardenbloem een bijzondere bloem is? dat vieren we op deze dag! Kom je het mee vieren in een echt herbarium? Je leert wat een herbarium is en natuurlijk leer je heel veel over paardenbloemen en over de dieren die van paardenbloemen houden: dat zijn er heel veel. Leer bijvoorbeeld de dansvlieg, de pendelaar en het roodgatje kennen. 

Na het voorlezen van een mooi én grappig verhaal mag je zelf een tekening maken: welk stukje verhaal van het boek kies je om af te beelden? jouw tekening komt even in de tentoonstelling in het herbarium en iedereen kan hem bewonderen. We gaan natuurlijk ook naar buiten op zoek naar echte paardenbloemen!

Programma: 14.15  Welkom/inloop en even rondkijken in herbarium/expo

             14.30 Verhaal ‘de bij zonder bloem’ wordt voorgelezen.

                           14.40 Tekenopdracht: Het verhaal is nog zonder plaatjes, want het is nieuw! Maken jullie mooie tekeningen? 

15.00 limonade en tekeningen in expo ophangen 

15.15 met vergrootglas naar buiten.

16.00 afsluiting: volwassenen kunnen tijdens afsluitend drankje ook de kindertekeningen bekijken, daarna krijgen de kinderen hun tekening mee.

Graag aanmelden via : plantenverhalen@gmail.com 

1 mei: Brandnetelworkshops bij De Natuurkamer, Amsterdam-West

De natuur in: brandnetel bekijken, proeven, verhalen, en touw-maak workshop (geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar)

5 mei: verschillende open-inloop workshops bij De Natuurkamer, Amsterdam-West:

14:00 yoga-dans  (30 a 40 min)

15:00 Paardenbloemenexcursie, verhaal 'de bij zonder bloem' en tekenopdracht

16:15 yoga-dans (30 a 40 min)

11 mei:  DISC Storytelling Cafe, at the greenhouse: Spinozahof, Den Haag

- donation based event -

Fundraising for Rewilding Europe

All stories will be in English, multiple storytellers on one community evening: be part of it!:

'Let me tell you about the birds and the bees...' 

18 mei 'Het oog in het bos' PIKA festival (dagbezoek ook mogelijk)

Voorstelling waarin drie eeuwenoude verhalen verteld worden, allemaal spelen ze zich af in het bos. Geschikt vanaf 4 jaar. De voorstelling is leuk en interactief voor kinderen, en ook innemend voor volwassenen. Na de voorstelling geeft Annet desgewenst toelichting op de biologische en culturele context van de verhalen (voor de volwassenen) en kunnen kinderen de instrumenten van dichterbij komen bekijken en een aantal even bespelen (onder begeleiding). ~30 a 45 min. 

en

Plantenverhalenwandeling , leer tijdens een wandeling in de mooie omgeving van Hall de bomen en planten beter kennen, gebruik, geschiedenis, symboliek en volksverhalen, met bijpassende thee: op Pika festival.

25 mei Plantenverhalenwandeling via Nivon ZH in de Heemtuin nabij Pluk! Den Haag

leer tijdens een wandeling in de mooie omgeving van Hall de bomen en planten beter kennen, gebruik, geschiedenis, symboliek en volksverhalen, met bijpassende thee.

Aanmelden via: marliesleegwater@gmail.com of 06-33194594.

26 mei: 'Struinstory' door Matilo, Leiden

voor kinderen 6-12 jr. Kost: 3,50 p.p.

13:00-14:30

Struinend door het groen ontdek je de historie

Plantenverhalen uit de oudheid: groene geschiedenis

                     Terwijl we door het groen van Matilo struinen komen we planten tegen die door de Romeinen naar Nederland zijn gebracht. Waarom?wat deden de Romeinen ermee en kunnen wij er ook mee doen? We treden in de voetsporen van de Romeinen en proeven bijvoorbeeld de geurige munt, terwijl we tegelijk horen welk verhaal de Romeinen over deze plant aan elkaar vertelden! Een verhaal over gastvrijheid en jaloezie... En ken je bijvoorbeeld het wilde verhaal over de klimop waar zelfs piraten een rol in spelen? Op wiens hoofd tooit de klimopkrans? Daar moeten we wel eerst iets voor doen! Leer planten herkennen, hun geschiedenis en beleef het verhalenpad in Matilo! Een interactieve, groene ontdekkingstocht. 

29 juni 2024 - Cursus Historische Heerlijkheden in Matilo

Zaterdag 10:00-13:30, Zaanstraat 126, Leiden

Een cultuurgeschiedenis van eetbare wilde planten in de lage landen. Een praktische cursus van 3.5 uur waarin je planten leert herkennen in vier seizoenen, oogsten en verwerken tot heerlijke recepten. We delen over de historische achtergrond, gebruik, folklore, symboliek en volksverhalen.Ook leer je de herkenning van de planten, hun biologische eigenschappen en toepassingen in de keuken.

Na de verhalen en de planten buiten ontmoet te hebben duiken we de keuken in met elkaar, gebruiken de planten en eten samen de heerlijke plantaardige gerechtjes. Je krijgt een een hand-out mee.

Docenten: archeobotaniste en wildplukker Ellis Grootveld en cultuurwetenschapper en plantenverhalenverteller Annet Breure.

Kosten 65 euro, (kleine portemonnee? Neem contact op)

Aanmelden bij ellisgrootveld@gmail.com

-----------------

Doorlopend:

Voor video's: neem een kijkje op mijn YouTube kanaal

Audiotour Buurtkruid -kruidenkennis en verhalen

in de Erasmusparkbuurt in Amsterdam (Bos en Lommer). Buurt(kruid)genoten, incl. Annet, vertellen over onder andere het gebruik van het Sint Janskruid, de boodschap van de Munt, de folklore rond de Salie, het hergebruik van sla, de bladeren van de linde en de symboliek van de seizoenen. Hier te beluisteren, onderdeel van project Buurtkruid. 

Audiotour Rotterdamse Munt

Er zijn acht fragmenten te beluisteren over de munt, de appel, de hazelaar, de brandnetel, de aardbei, de rozemarijn, het kaasjeskruid en de roos. Medewerkers van de Rotterdamse Munt-tuin vertellen en ikzelf heb ook ook twee fragmenten ingesproken. Het mooiste is natuurlijk deze fragmenten te beluisteren tijdens een uitje naar de tuin aan de Rosestraat in Rotterdam, alwaar je de kruiden ook kunt voelen, ruiken, proeven, plukken en kopen. Deze audiotour is gemaakt naar aanleiding van het project Historische Heerlijkheden en is mede mogelijk gemaakt door het NME Fonds.

 Klik hier.

 De natuur van vergankelijkheid

Audiotour op de Oosterbegraafplaats te Alphen a/d Rijn. De natuur is voor veel mensen een plek waar rust en stilte ervaren wordt, een rustige plek om te herdenken. Op een begraafplaats staan veel groenblijvende planten, en dat is niet voor niets. Eeuwenoude symboliek en verhalen liggen op dit soort bijzondere plekken besloten, waar men heen gaat om het graf van een dierbare te bezoeken maar ook in het algemeen kan stil staan bij de vergankelijkheid van ons aardse bestaan. 

Misschien voel je op de begraafplaats een sterkere verbinding met onze voorouders en geschiedenis. Tijdens deze audiotour hoor je verhalen over de symboliek van het groen, die je mogelijk kunnen helpen in een rouwproces. De tour bevat traditionele verhalen en cultuurhistorie verteld door Annet en hedendaagse verhalen verteld door mede-Alphenaren. Beluister hier.

 

Liefde die over rozen gaat

Audiotour in Rosarium Boskoop i.s.m. Bibliotheek Rijn en Venen, m.b.v. het Bon Coeur Fonds.

-Deze audiotour neemt je mee in de wereld van de roos, de plant die symbool staat voor liefde.  Er valt heel veel te leren over deze planten met een lange (rooskleurige) geschiedenis. Annet vertelt  hartverwarmende verhalen in het monumentale Rosarium, tegenover het station van Boskoop. Ze spreekt daar ook met vrijwilliger Jan den Haan. Hij is zoon van een rozenkweker en vertelt over het cultiveren van rozen en het werk in het Rosarium. Je kunt er de rozengeur opsnuiven of - in het winterseizoen- de mooie bottels bekijken. Ontdek van alles over deze bijzondere plek en ook over welke rol rozen kunnen spelen in jouw liefdesleven... 

Beluister de audiofragmenten hier. 

 Bomen- en plantenwandeling, ode aan het landschap

Audiotour in park Zegersloot, Alphen a/d Rijn.

Cultuurhistorie van het landschap en een aantal bomen en planten langs de route. Over o.a. de meidoorn, het riet, elzen en de eik. 

In samenwerking met Bibliotheek Rijn en Venen, m.b.v. het Bon Coeur Fonds. De luisterfragmenten zijn beschikbaar op Spotify en andere podcastkanalen, ga naar het kanaal van Audiotours Rijn en Venen. Bij de luisterfragmenten hoort een document met de route informatie, plantbeschrijvingen, prachtige afbeeldingen , boekentips en een kaart. Deze is gratis te verkrijgen via: activiteiten@bibliotheekrijnenvenen.nl

Vrouwen en Kruiden 

 Zuiderpark, Den Haag.

Je zult waarschijnlijk meteen aan heksen denken bij het horen van deze titel, maar er is zoveel meer over dit onderwerp te vertellen! Deze audiotour is gemaakt in samenwerking met Theater Dakota en mogelijk gemaakt door De Haagse Vrouwendagen. Leer over eeuwenoude gebruiken en verhalen, loop door het park en bezie de planten met andere ogen.

Ook de verhalen van buurtbewoners Mavis Ishaak, Jos Muller en Amara van der Elst komen kun je naar luisteren. Met muziek van Lindita Tula en Jannes Hartman. Beschikbaar via podcastkanalen als Spotify, Apple en Google, Overcast en ook op YouTube! Zoek op 'Vrouwen en Kruiden'. Bijbehorende kaart en stickers zijn af te halen bij Theater Dakota.

Audiotour NaPärt: met oren en ogen langs Delfts erfgoed. Niets met planten, maar wel een tour vol geschiedenis en muziek, die ik mocht produceren. Acht Delftenaren vertellen op vier monumentale locaties over hun band met de plek en de muziek van Arvo Pärt. Hier te beluisteren. 

bottom of page