Komende Evenementen:

weegbree thee.jpg

2 juni 19.30 Verhalen over wilde  eetbare planten met proeverij via het Nivon in Rijswijk  te wijkcentrum Ottoburg, Esdoornstraat 3A, Rijswijk.

Over de berenklauw, vlier, weegbree, paardenbloem

Gratis voor Rijswijkers en Nivon-leden, niet-leden: 2,50 euro

Maximum aantal deelnemers is 15. Opgeven via marliesleegwater@gmail.com of 06-33194594 en svp aangeven als glutenvrij gewenst is.

8 juni: Buurtkruid 

Erasmusparkbuurt: Roelantstraat10, Amsterdam

14:00-15:30 -gratis-

*Aanplant geveltuin met kruiden met verhalen

*Uitwisseling kruidenkennis tussen buurtgenoten

*er zijn plantjes, thee met iets lekkers en gedroogde kruiden om mee te nemen

Kom langs om elkaar en de planten beter te leren kennen!

Ism. Stichting metStem

Drie participatietrajecten van Historische Heerlijkheden zijn november 2021 gestart, die trajecten zitten vol. Maarrrrr: juni 2022 start een nieuw traject in Leiden: inschrijvingen open!

Elk seizoen kom je bij elkaar en krijg je niet alleen verhalen te horen, maar je kunt ook zelf oefenen met vertellen, het herkennen van de planten en het maken van recepten. Kijk op deze projectpagina voor meer informatie.

2 juli Mini-lezing tijdens de Open Tuinendag in Utrecht, Centraal Museum, aansluitend op de tentoonstelling 'De gezonde stad'

Zie hier mijn aanbod voor kinderen

HerbalTalesWorkshop-35.jpg
Rue_1_600x.jpg
DSC_0042 2.JPG

Doorlopend:

 

Nieuw!

 De natuur van vergankelijkheid

Audiotour op de Oosterbegraafplaats te Alphen a/d Rijn. De natuur is voor veel mensen een plek waar rust en stilte ervaren wordt, een rustige plek om te herdenken. Op een begraafplaats staan veel groenblijvende planten, en dat is niet voor niets. Eeuwenoude symboliek en verhalen liggen op dit soort bijzondere plekken besloten, waar men heen gaat om het graf van een dierbare te bezoeken maar ook in het algemeen kan stil staan bij de vergankelijkheid van ons aardse bestaan. 

Misschien voel je op de begraafplaats een sterkere verbinding met onze voorouders en geschiedenis. Tijdens deze audiotour hoor je verhalen over de symboliek van het groen, die je mogelijk kunnen helpen in een rouwproces. De tour bevat traditionele verhalen en cultuurhistorie verteld door Annet en hedendaagse verhalen verteld door mede-Alphenaren. Klik hier voor meer info.

Lente podcast van Historische Heerlijkheden over o.a. speenkruid en sleutelbloem

 

Liefde die over rozen gaat

Audiotour in Rosarium Boskoop i.s.m. Bibliotheek Rijn en Venen, m.b.v. het Bon Coeur Fonds.

-Deze audiotour neemt je mee in de wereld van de roos, de plant die symbool staat voor liefde.  Er valt heel veel te leren over deze planten met een lange (rooskleurige) geschiedenis. Annet vertelt  hartverwarmende verhalen in het monumentale Rosarium, tegenover het station van Boskoop. Ze spreekt daar ook met vrijwilliger Jan den Haan. Hij is zoon van een rozenkweker en vertelt over het cultiveren van rozen en het werk in het Rosarium. Je kunt er de rozengeur opsnuiven of - in het winterseizoen- de mooie bottels bekijken. Ontdek van alles over deze bijzondere plek en ook over welke rol rozen kunnen spelen in jouw liefdesleven... 

Beluister de audiofragmenten hier

 Bomen- en plantenwandeling, ode aan het landschap

Audiotour in park Zegersloot, Alphen a/d Rijn.

Cultuurhistorie van het landschap en een aantal bomen en planten langs de route. Over o.a. de meidoorn, het riet, elzen en de eik. 

In samenwerking met Bibliotheek Rijn en Venen, m.b.v. het Bon Coeur Fonds. De luisterfragmenten zijn beschikbaar op Spotify en andere podcastkanalen, ga naar het kanaal van Audiotours Rijn en Venen. Bij de luisterfragmenten hoort een document met de route informatie, plantbeschrijvingen, prachtige afbeeldingen , boekentips en een kaart. Deze is gratis beschikbaar op aanvraag, werkt de link niet? mail dan: activiteiten@bibliotheekrijnenvenen.nl

Vrouwen en Kruiden 

 Zuiderpark, Den Haag.

Je zult waarschijnlijk meteen aan heksen denken bij het horen van deze titel, maar er is zoveel meer over dit onderwerp te vertellen! Deze audiotour is gemaakt in samenwerking met Theater Dakota en mogelijk gemaakt door De Haagse Vrouwendagen. Leer over eeuwenoude gebruiken en verhalen, loop door het park en bezie de planten met andere ogen.

Ook de verhalen van buurtbewoners Mavis Ishaak, Jos Muller en Amara van der Elst komen kun je naar luisteren. Met muziek van Lindita Tula en Jannes Hartman. Beschikbaar via podcastkanalen als Spotify, Apple en Google, Overcast en ook op YouTube! Zoek op 'Vrouwen en Kruiden'. Bijbehorende kaart en stickers zijn af te halen bij Theater Dakota.

Audiotour NaPärt: met oren en ogen langs Delfts erfgoed. Niets met planten, maar wel een tour vol geschiedenis en muziek, die ik mocht produceren. Acht Delftenaren vertellen op vier monumentale locaties over hun band met de plek en de muziek van Arvo Pärt. Hier te beluisteren.