Komende Evenementen:

zo. 15 dec. 2019

13:30-15:00

Thema: winterse plantenverhalen

15 euro  

kinderen vanaf 7 jaar: 7,50

Gelieve aan te melden uiterlijk 12 dec. via plantenverhalen@gmail.com

 

Volksverhalen, traditioneel gebruik, eigenschappen en geschiedenis over o.a. de eik, de maretak, de vlier, de klimop en de hulst. 

Komt dat ervaren! Proef eikeltjeskoffie. Na Plantenverhalen zul je niet meer op dezelfde manier naar deze planten kijken. 

bij Natuurtalent in de yurt

Veldkersweg 50, Rotterdam

Wednesday Dec. 18th, 2019

20:00-22:00

Wintertheme

Donation: 8 to 15 euros 

Please reserve your spot before Dec. 17th  via plantenverhalen@gmail.com

Folktales, symbolism, but also about the properties of the plants, traditional and modern uses. Enjoy winter stories about the oak, elder, mistletoe, ivy and holly. Taste acorn coffee. Herbal Tales reconnects you with cultural roots and strengthens the relation with our natural environment. You will never look at those plants the same way again, after hearing their stories, come and experience it.

Alchemist Garden, Overtoom 409, Amsterdam

Zondagen 26 jan., 9, 23feb. en 8 mrt.

Participatie in het project '100.000 bomen en een bos van draad' van Sara Vrugt. In dit project wordt gedurende 2020 in een open atelier dat van stad naar stad reis (natuur)verhalen verzameld en geborduurd. Annet zal plantenverhalen vertellen op gezette data om de borduurders te inspireren. Met het project wordt geld ingezameld om 100.000 bomen te planten. Ook worden er zaden in het kunstwerk genaaid die uiteindelijk zullen kiemen bij het vergaan van het werk. Lees meer op: www.honderdduizendbomen.nl

Je kunt zelf ook bijdragen aan dit mooie project via crowdfunding.

Centrale Bibliotheek Den Haag

tijdstippen volgen

Winterpalet lezingen voor 55+ te Waddinxveen

Woensdag 29 jan. 14:00-15:00
Bretons/Franse verhalen met proeverij
 
Maandag 10 februari 10:00-11:00
Plantenverhalen uit Japan
 
Maandag 17 februari 10:00-11:00
Vrouwen en Kruiden
Opgeven uiterlijk 8 januari via Palet Welzijn Waddinxveen, zie ook: https://paletwelzijn.nl/waddinxveen/activiteiten-ouderen/
Vrijdag 28 feb. 2020

13:30- 15:30 Bij Ons Delft

Plantenverhalen + Workshop vlierhout bewerken. 

25 euro p.p. inclusief hapje, drankje en workshopmaterialen.

Opgeven uiterlijk 25 feb.

Leer meer over de eigenschappen en het gebruik van verschillende bomen. Luister naar boeiende verhalen over hun symboliek en rol in onze cultuur: mythen en legenden, een waar liefdesverhaal en de magie van bomen.  

Door de verhalen, zeker in combinatie met een workshop, gaan de planten meer ‘leven’: het brengt ons meer in contact met onze natuurlijke omgeving en met onze geschiedenis.

Zie ook: https://bijonsdelft.nl/plantenverhalen-workshops/

Dijkshoornseweg 177
2614 KC Delft

 

De complete lezingenreeks 'Plantenverhalen' (4x 2uur) via Volksuniversiteit Den Haag

 Voorjaar 2020. Data, tijden, prijs en locatie volgen. Binnenkort op de website van de Volksuniversiteit (aanmelding via hen).

Lezingen vanuit cultuurhistorisch perspectief over de symboliek en het gebruik van planten. Plantenverhalen gaan niet alleen over planten maar ook over mensen. Planten hebben altijd een grote rol gespeeld in de geschiedenis van ons mensen, met aanzienlijke economische en politieke belangen. Planten vormen de basis van de voedselketen en ook van de geneeskunst. Ze spelen ook een rol in de 'kleine' geschiedenis: in het dagelijkse leven van de 'normale' mens. Dit is terug te zien in gebruiken, volksverhalen, symboliek en culturele betekenis die planten hebben gekregen. In de lezingen zijn de volksverhalen verweven met informatie over de context. Een aantal lezingen zullen in het Haagse groen gehouden worden, waar de hoofdrolspelers groeien en bloeien. 

 

1. 'Gewortelde Geschiedenis' en 'Bekend maar onbemind?'

2. 'Fabels en feiten over planten & liefde' en 'Plantenverhalen uit het Midden-Oosten'

3. 'Geschiedenis en verhalen van vrouwen en kruiden' 

4. 'Plantenverhalen uit Japan'

Tel: 06-25508779

plantenverhalen@gmail.com

© 2019 Nia Annet Breure 

KvK: 57563020

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon